Fria storleksbyten I Fri frakt över 599 kr 🌎

Guide: Lär dig göra upp eld

David Andersson
03th November 2022

Vadå, en eld kan väl vem som helst göra? Om du förbereder dig väl så går det oftast mycket bättre. Att göra upp eld borde vara en rättighet kan man tycka, det är något speciellt. Sedan urminnes tider har vi suttit runt lägerelden för att värma oss, laga mat eller att berätta dom storslagna historierna. Men vad ska man tänka på när man gör upp en eld? Faktiskt så finns det en hel del saker att ha i åtanke. Eftersom vi  har fått många kundmail om detta ämne så tänker vi att det är dags för en liten guide. 

En lägereld kräver stor försiktighet och ska bara göras på tillåtna platser, du måste även se till att det inte råder eldningsförbud vid tiden för din lägereld. Även om du tycker dig har koll på omständigheterna så bör eldningsförbud respekteras, en okontrollerad brand är ingenting du vill orsaka för det är både farligt och kan sluta dyrt ekonomiskt för den som är ansvarig. Nationalparker, reservat och andra områden kan ha särkilda regler som du oftast finner hos den aktuella kommunen, eller på länsstyrelsens hemsida.

Steg 1: Lämplig plats att elda på

Elda alltid på säkra platser, i värsta fall kan en vindpust skicka iväg glöd och antända närliggande material. Elden ska alltid placeras på grus eller sand och inte på torr barmark eller mossa. Iakta största möjliga försiktighet om det blåser och ha alltid vatten redo om det skulle behövas. Om det finns stenar lägger du dessa tätt mot varandra och skapar en klassiskt cirkel runt lägerelden för att på så sätt minska risken för spridning. Har du nära till vatten så kan du gärna gå ett varv runt eldstaden och fukta marken. Om du använder vår eldpall (se länk) som är ovanför marken är det ändå viktigt att tänka på underlaget och närliggande material som riskerar att antändas. 

  • Elda alltid på säkra platser närliggande torra material
  • Placera elden hårt icke brännbart material
  • Ha vatten redo om det skulle behövas.
  • Gör en tät eldring av stenar
  • Trots eldpallens höjd över marken iakta alltid försiktighet

 

eldpallen

 

Steg 2: Material & allemansrätten

Kom ihåg att allemansrätten endast tillåter dig att ta lösa kottar och kvistar. Inte ens från en vindfälla får du ta brännmaterial så länge du inte är på egen mark eller har tillåtelse från markägaren. Näver och bark är per definition inte heller tillåtet att ta från varken träd eller vindfällor.

Se till att ditt brännmaterial till elden är torrt, helst kruttorrt. Vi har själva många gånger gjort misstaget att ta det man hittar, även om det inte är riktigt torrt. Resultatet blir därefter, en sur eld som ryker och aldrig vill ta sig. Näver från en torr björk är bland det bästa tändmaterialet och ger ett bra energivärde. Vi skulle även rekommendera att köpa tändpåsar, perfekt och smidigt att ha färdigpackat i ryggsäcken. 

  • Tänk på allemansrätten, endast lösa kvistar och kottar är tillåtet att plocka.
  • Torrt brännmaterial är viktigt för en lyckad eld. 
  • Tändpåsar (med paraffin) är smidigt att ha i ryggsäcken.

 

Steg 3: Börja litet - sluta stort

Det kan låta trivalt men det är ofta här det blir fel, man vill ha igång elden med en gång och i ivern lägger man bara allt i en hög. Nävret börjar brinna och allt ser bra ut när lägger på stora klabbar på elden. Sakta men säkert slocknar elden och pyr av rök - du blir snart sällskapets syndbock eftersom alla längtar efter att få grilla.

Formeln är alltså enkel: Torr ved + börja litet och sluta stort. 

  1. Lägg nävret i botten på marken eller på eldpallens nät. 
  2. Ovanpå nävret lägger du ur små kvistar, eller bitar av trä som du täljer med kniv eller yxa.
  3. Tänd nu eld på nävret och se till att kvistarna brinner ordentligt innen du i nästa steg lägger på dom mellanstora kvistarna.
  4. Till sist när 1,2 och 3 brinner så kan du lägga på nummer 4 dom största klabbarna.


Läs mer! Lär dig göra eld utomhus

Fler inlägg

Banankaka med Elles utemat

Gamla bananer och fältugn visar sig vara en ypperlig kombination! Spana in receptet som förgyller utflykten till max. Att laga mat i fältugn är ett nygammalt sätt och Elle lyfter...

Popcorn på elden i burk

Poppa popcorn när du är på utflykt? Jamenvisst! Lätt, roligt och gott för både barn och vuxna och det här är något som kan med fördel förberedas hemma i köket. Ett...

Kaffefilter och kladdiga hamburgare

Kaffefilter kan användas till många bra saker förutom att filtrera kaffe i. Och har du barn, då är det här ett ypperligt knep för att slippa kladdiga händer, handleder och...

Signa upp idag!
på vårt nyhetsbrev

DIN VAGN clear

30 dagars
Öppet köp
12 Månaders
Produktgaranti
Kundservice
Mån-fre 08:00-16:00
Lördag 09:00-15:00
Snabb leveras
1-3 Arbetsdagar

Din varukorg är tom