Fota det nyckfulla norrskenet
David Andersson
25th January 2022
Nyckfullt Norrsken
Han är Myr Outdoors egna husfotograf. Per Lundströms är landskapsfotografen som vägrar att sluta fota. Han är ständigt resandes på jakten efter den nya bilden. Har har år av erfarenhet och lever för att skapa och gör uppdrag om dom stora där han är både uppskattad och respekterad. Nu är Per en del av oss på Myr - där han bidrar med sin kunskap, både med produktfotografering och filmfotografering men också med sin erfarenhet av friluftsliv. Besök hans instagram #taigapic eller webshop på www.taigapic.se.
Är du redo? Då kör vi!
Den här utrustningen behöver du:
- Ett stabilt stativ
- Kamerahus
- Objektiv
- Inställningar (se nedan)
- Fingervantar och varma tumhandskar att stoppa ner händerna i.
- Varma över och underdelar, gärna dunjacka (mycket stillastående och väntande)
Bra platser för Norrsken
Bra platser för Norrsken är inte helt lätt att förutspå - men du kan med hjälp av olika program och appar få fram prognoser, som i mångt och mycket stämmer bra. Men ofta kan en hög prognos ge mindre norrsken och en låg prognos kan visa sig ge jättelika norrsken. Det gäller helt enkelt att vara utomhus. Men tumregeln gäller - ju längre norrut desto större chans att få se norrsken. Försök också att ta dig ut från stadsmiljön där atmosfäriska störningar finns i form av gatulysen och bilar. Totalt mörker ökar chanserna. Under första delen av Januari 2022 kunde man se riktigt fina norrsken över Stockholm. Även om det inte hör till vanligheterna.
Abisko tillhör världens bästa platser för att se norrsken och här kommer du att kunna se norrsken i stort sett varje kväll. Detta också p.ga lägre risk för molnskugga. Abisko tillhör ett område på s.k regnskugga och har oftare än andra ställen fri sikt på himmlavalvet.
Bra att-ha-länkar.
https://auroraskystation.se/
https://lapplandmedia.se/norrskensprognoser/ (livekamera Abisko)
Exempel vid snabba norrsken.
.
Diffusa Norrsken
Denna norrskensbild är skapad med en pannlampa för att lysa upp isen på Torneträsk, ett norrsken visade sig i horisonten och här var kameran på stativ med 30 sekunders slutartid, bländare 2,8. På 30 sekunder kan man gå omkring med pannlampan och lysa ner mot isen, testa och se resultatet att leka med ljus, iso 800
Fota hus och miljöer.
Var beredd - och testa dig fram!
Lycka till!