Småplättar på elden
David Andersson
04th September 2020
Småplättar på elden
Småplättar över öppen eld är en höjdare, använd gjutjärnspanna eller plättjärn. Toppa med lönnsirap och balansera det söta med sidfläsk, bacon eller stekt svamp. Förbered smeten hemma och ta med i termos.Total succé!
Ingredienser
2 ½ dl Vetemjöl
6 dl mjölk
2 ägg
½ tsk salt
1 msk smält smör
1 pkt bacon/sidfläsk eller ett par nävar av valfri svamp.
Lönnsirap
Tillagning
1. Tag hälften av mjölet i mjölken och vispa till en klumpfri smet. Tillsätt resterande mjölk, ägg, salt och smör och vispa ihop. Konsistensen ska vara ungefär som filmjölk, aningens tunnare. Låt dra ca 10 min.
2. Hetta upp stekpannan med smör. Stek sedan plättarna i några minuter på varje sida. Tillsätt en ny klick smör och upprepa tills alla plättar är stekta.
3. Knaperstek bacon, sidfläsk eller svamp, salta och peppra svampen.
Några extra tips på vägen
- Stek gärna i riktigt smör - det gör underverk för både smak och utseende.
- Om du gillar riktigt lövtunna pannkakor så använder du ytterst lite smet och häller i stekpannan. Vicka sedan ut smeten i pannan så den precis täcker botten och stek till smeten på ovansidan har stelnat och vänd därefter på pannkakan.
Vi använder våran portabla eldstad när det ska lagas mat. Perfekt att ta med och ger en snabb och varm eld. För att komma till eldpallen tryck här